Kopulovitá sportovní hala Sporadical je obložena hliníkovými panely, které připomínají objem

Kopulovitá sportovní hala Sporadical je obložena hliníkovými panely, které připomínají objem

Reflexní hliníkové panely pokrývají kruhovou konstrukci této školní sportovní haly nedaleko Prahy a pomáhají skrýt její velikost.

Tělocvična, navržená místním architektonickým úřadem Sporadickýsousedí s nedávno zmodernizovanou a rozšířenou základní školou ve městě Dolní Břežany jižně od české metropole.

Veřejnost může kromě prostor pro výuku tělesné výchovy využívat sál pro cvičení a jako kulturní místo.

Sportovní hala se nachází na okraji města, v oblasti, která v současné době prochází rekonstrukcí, a umístění a orientace Sportovní haly v místě je navržena tak, aby byla propojena s městem i školou.

Eliptický tvar budovy jí podle architekta propůjčuje výraznou současnou přítomnost, která je dostatečně neutrální, aby doplnila vyvíjející se městský kontext a zároveň skryla celkovou hmotu budovy.

„Kupole přibližuje měřítko lidem a kovový povrch odráží okolí, zatímco hranice oblohy a stropu zůstávají rozmazané,“ řekl architekt.

„Budova skrývá své skutečné rozměry a zdá se menší, než ve skutečnosti je.“

Hliníkové panely aplikované na exteriér budovy vytvářejí hladký, hladký povrch, který vytváří pěkné odrazy.

Tento obklad je připevněn na zakřivené stěny z nosného železobetonu. Bezsloupový interiér obklopuje příhradový ocelový rám s obloukovými podpěrami dosahujícími až 44 metrů.

Sportovní hala navržená místním architektonickým úřadem sousedí s nedávno zmodernizovanou a rozšířenou základní školou ve městě Dolní Břežany.

Část střechy je pokryta voděodolnou membránou, perforovanou 68 světelnými trubicemi, které propouštějí denní světlo do sportovní haly. Systém umělého osvětlení napojený na senzor umožňuje automatickou regulaci úrovně osvětlení interiéru po celý den.

Hlavní vstup do budovy je pravoúhlým otvorem kolmým na ulici a parkoviště, přičemž chodba přímo spojuje tělocvičnu se školou.

Sportovní hala navržená místním architektonickým úřadem sousedí s nedávno zmodernizovanou a rozšířenou základní školou ve městě Dolní Břežany.

Design interiéru byl navržen tak, aby doplnil nové školní budovy přijetím podobné palety materiálů. Bílé a šedé povrchy jsou kombinovány s borovicovým obkladem, což přispívá k pečlivě promyšlené akustice.

Šatny s toaletami jsou umístěny po straně budovy přiléhající ke škole, se strojovnou a kancelářemi v prvním patře.

READ  Kdo je nejlepším střelcem mistrovství světa 2022? Kdo vyhraje Zlatou kopačku? Získá cenu Kylian Mbappe nebo Lionel Messi?
Sportovní hala navržená místním architektonickým úřadem sousedí s nedávno zmodernizovanou a rozšířenou základní školou ve městě Dolní Břežany.

Na druhé straně haly je další veřejné zázemí včetně tribuny s kapacitou pro 250 diváků. Chodba spojující obě strany ranveje prochází vstupním vestibulem, ve kterém je umístěn bufet.

Pod tímto amfiteátrem jsou technické prostory včetně skladů sportovních potřeb. Závěsy zavěšené na kolejích zabudovaných do stropu lze použít k rozdělení haly na tři části, z nichž každá je dostatečně velká pro umístění volejbalového hřiště.

Sportovní hala navržená místním architektonickým úřadem sousedí s nedávno zmodernizovanou a rozšířenou základní školou ve městě Dolní Břežany.

Místní grafické studio Proč Kanko? Vyvinula vlastní systém značení skládající se z piktogramů a čísel, které byly ručně malovány na strukturální betonové stěny.

Fotografie Jakub Skokan a Martin Thoma/BoysPlayNice.


Projektové kredity:

Architekt: Různé
Projektový tým: Aleš Kubalík, Joseph Kosyan, Jakub Nasinets, Veronika Savová
Spolupracovníci: VPÚ Deco Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *