Sportovní hala v České republice zvyšuje negativní energii

Sportovní hala od OV-Architekti, obklopená listnatým lesem, poskytuje shromažďovací a rekreační prostor pro malou komunitu Borki, severovýchodně od Colin v České republice. Prostor o rozloze 2 300 m² je příjemný a veřejnosti přístupný po cyklostezce podél řeky Labe.

Pokračujte ve čtení níže

Naše doporučená videa

Sportovní centrum se skládá z jednopatrové budovy s velkou dřevěnou bednou, která se rozkládá až nahoru a hraničí s dvojitou tělocvičnou. Tento objem se rozprostírá přes spodní polovinu budovy a přináší přirozené světlo velkými obdélníkovými otvory, které se táhnou podél dlouhých okrajů prostoru. Střešní deska kratšího betonového bloku přesahuje budovu ze všech stran, což umožňuje po obvodu vést přístřešek.

Související: Gymnastické centrum Ariak je jako plovoucí loď

Večerní pohled na dřevěnou bednu spočívající na betonovém podstavci

Elegantní estetika rekreačního zařízení je připisována jednoduchým použitým materiálům. Beton a dřevo jsou základními materiály pro vytvoření přívětivé moderní atmosféry. Beton zvenčí vytváří podlahovou hmotu, přiléhající k vzdušné, dřevem obložené sportovní hale, která se nad ní tyčí.

Pohled na dvůr směrem do vstupního foyer.  Posezení po stranách a dřevem obložený strop se závěsným osvětlením

Uvnitř zůstává velká část betonové konstrukce odkrytá, včetně prefabrikovaných sloupů a výplní betonových desek. V ostatních částech zařízení byly stěny obloženy vodorovnými dřevěnými lamelami, které připomínají svislé pásy, které na vnější straně obklopují prostor o dvojnásobné výšce.

Dřevem pokrytá vstupní hala s rozptýlenými polštáři na sezení a prosklenými vstupními dveřmi

Daleko od fyzického, moderní design se projevuje flexibilitou prostor. Vstupní foyer zařízení přechází do jídelny, kterou lze ponechat otevřenou pro shromáždění nebo v případě potřeby uzavřít. Sportovní stadion lze také rozdělit až do tří sekcí, aby se různé aktivity mohly odehrávat současně, přičemž plošina k sezení umožňuje divákům výhled na akci.

Hřiště je rozděleno na tři prostory sportovní sítí pod dřevem obloženým stropem se závěsnými světly

Budova využívá pasivní energii k vytvoření komfortního vnitřního prostředí, pracuje s klimatem lokality a zlepšuje jej izolací. Konstrukce je tepelně izolována pomocí vnějšího kompozitního tepelného izolačního systému (ETICS). Uvnitř je akustické těsnění ukryto pod dřevěným obkladem. V podpalubí byla instalována malá fotovoltaická elektrárna pro provoz tepelných čerpadel, která vytápí a chladí prostory spolu s ventilací zajištěnou velkými otvory.

READ  „Neuspořádané“ Chorvatsko se musí zlepšit, aby se vyhnulo předčasnému odchodu z eura

+ OV- Architekti

Fotografie od BoysPlayNice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *