Vzácné veřejné prohlášení MVČK vyzývající k „zastavení“ bojů v Gaze

Instrukce vydané izraelskými úřady obyvatelům města Gaza, aby okamžitě opustili své domovy, jsou kromě úplné blokády, která je výslovně připravuje o jídlo, vodu a elektřinu, v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.

Když vojenské úřady nařídí lidem, aby opustili své domovy, musí být přijata všechna možná opatření, která zajistí, že obyvatelé budou mít přístup k základním životním potřebám, jako je jídlo a voda, a že členové rodiny nebudou odděleni.

Gaza je uzavřená oblast s omezenou rozlohou a zdroji. Lidé nemají kam bezpečně jít a mnozí, včetně handicapovaných, starých a nemocných, nebudou moci opustit své domovy. Mezinárodní humanitární právo chrání všechny civilisty, včetně těch, kteří zůstávají. Dnes je pro Gazany nemožné vědět, které oblasti budou čelit dalšímu útoku.

Mezinárodní výbor Červeného kříže zintenzivňuje své úsilí o pomoc při záchraně života. Ale naše týmy budou potřebovat přestávku v boji, aby mohly fungovat bezpečně a efektivně. V rámci uvalené vojenské blokády nebudou moci humanitární organizace, včetně Mezinárodního výboru Červeného kříže, pomoci tomuto masovému exodu obyvatel Gazy. Potřeby jsou ohromující a humanitární organizace musí být schopny rozšířit operace pomoci.

Kancelář MVČK ve městě Gaza obdržela stejné pokyny k odchodu jako jiné mezinárodní organizace. Jsme hluboce znepokojeni našimi kolegy v Gaze a jejich rodinami. Jsme i nadále odhodláni udělat vše, co je v našich silách, abychom lidem v Gaze poskytli humanitární ochranu a pomoc.

READ  Maďarsko tvrdí, že EU nemůže uvalit plynové embargo na Rusko